Wij zijn gemaakt om te bewegen, te rennen, te lopen en dat zelfs voor langere perioden achter elkaar. Kijk bijvoorbeeld naar hoe een kind beweegt, hurkt, moeiteloos afwisselt tussen lopen en rennen. Ook zit een gezond kind nooit lang in dezelfde positie. Stil zitten zit niet in onze natuur. En toch hoe ouder we worden, hoe minder we bewegen. Dat brengt allerlei fysieke klachten met zich mee: een verminderde bloedsomloop, spierpijn, vermoeidheid, rug- en nekklachten etc. We weten allemaal dat we meer moeten bewegen, maar wie heeft nog tijd? En 1 uur in de sportschool na 8 uur zitten is helaas niet genoeg. Maar wat is dan gezonde beweging?
Het hangt af van je doel, maar als je simpelweg soepel en gezond wilt blijven is eigenlijk iedere vorm en afwisseling van beweging goed. Wandelen, fietsen, yoga, fitness, hardlopen, zwemmen, Crossfit, het maakt niet uit. Het liefst verdeeld over de gehele dag, zodat er geen lange periodes van inactiviteit zijn.
Beweging en psychologie
Er is ontzettend veel onderzoek gedaan naar beweging en mentale gezondheid. Zo activeren meerdere delen van het brein wanneer je beweegt, ook de delen die gekoppeld zijn aan emoties. Er wordt endorfine aangemaakt welke een positieve invloed is op de stemming. En daarnaast bestaat er zoiets als neurofeedback, een koppeling tussen het lijf en het brein. Een eenvoudig voorbeeld hiervan is dat je je passief en lam kunt voelen als de hele dag erg passief bent geweest, maar energetisch als je gezond actief bent geweest. De kans is aanzienlijk kleiner dat je jezelf passief en lam voelt, terwijl je gezond actief bent geweest die dag. Je brein (neuro) krijgt directe signalen (feedback) van je lijf dat je blijkbaar iets goeds hebt gedaan en dus reageert je brein daar ook positief op. Dit werkt 2 kanten op.
Soms zit iemand echt 'vast' bijvoorbeeld bij een forse depressie en lijkt het niet uit te maken wat je doet, je blijft je depressief voelen. Je kunt dat typeren als gestold gevoel. Echter, bij voldoende feedback van je lijf, kun je je brein als het ware weer opnieuw aanzwengelen. Ook hier geldt, dat ik het anders doe andere psychologen en ik geloof simpelweg niet dat je van iemand die fysiek passief is, mag verwachten dat het brein ineens heel positief actief kan worden.
Daarnaast brengt beweging allerlei secundaire voordelen met zich mee waardoor je je beter voelt zoals, je eigen grenzen verkennen en verleggen, je lijf zien veranderen en mogelijk sociale contact opdoen.